Vraag en antwoord over Puur Bosbaden

Wat is natuurcoaching?

Natuurcoaching is coaching in de natuur waarbij ik mensen begeleid bij hun ontwikkeling en groei. Kenmerk van coaching is dat ik niet adviseer en niet ga vertellen hoe jij iets beter kan doen. Ik weet dat alle antwoorden en oplossingen in jezelf verborgen zitten. Op een onbewust niveau.

Het is mijn taak om dat wat onbewust is, bewust te maken zodat jij zicht krijgt op jouw eigen wijsheid. Ik bereik dit door veiligheid te creëren, te spiegelen, helderheid te brengen, samen te vatten en een duidelijke lijn vast te houden in de route die wij samen doorlopen. Daarnaast nodig ik uit om nieuwe perspectieven te onderzoeken en jou te laten denken in mogelijkheden in plaats van belemmeringen.

Is natuurcoaching hetzelfde als wandelcoaching?

Nee, het verschil zit in het betrekken van de natuur. Als natuurcoach begeleid ik, net als een wandelcoach, cliënten wandelend. Daarnaast betrek ik ook de natuur actief tijdens het coachen. Dit doet een wandelcoach niet.

Wat is de meerwaarde van natuurcoaching?

Coaching in de natuur heeft als grote voordeel dat de natuur meewerkt in het proces dat wij samen aangaan. De natuur werkt rustgevend waardoor je beter in staat bent om te luisteren naar je innerlijke gevoel.

Er wordt op een prettige manier ruimte gecreëerd voor stiltes en overpeinzingen. Hierdoor blijkt het vaak gemakkelijker om zaken te uiten, die gevoelig of pijnlijk zijn. Doordat we geregeld in beweging zijn komt alles los wat vast lijkt te zitten in je hoofd.

Je beweegt je buiten je eigen vertrouwde wereld. Letterlijk zal je nieuwe wegen inslaan en nieuwe horizonten ontdekken waardoor je open zal staan voor nieuwe inzichten en ideeën.

Wat is Shinri-yoku?

Shinrin-Yoku komt uit Japan en betekent letterlijk ‘bosbaden. Door je tempo te verlagen en je zintuigen te openen, dompel je je onder in het groen. Hierdoor ontstaat ruimte om ‘uit je hoofd’ te komen. Middels Shinrin-Yoku laat ik je niet alleen graag de wetenschappelijk bewezen effecten van bosbaden op ons lichamelijke welzijn ervaren. Ook laat ik je ervaren wat voor transformaties er door bosbaden teweeg gebracht kunnen worden op geestelijk en spiritueel niveau.

Waar staat de libelle voor?

De libelle is een spiritueel symbool welke staat voor licht en verandering. Door hun elegantie en kracht laat een libelle ons zien hoe we door de storm van het leven kunnen navigeren. Zij motiveert ons om te laten gaan wat ons tegenhoudt om het leven optimaal te leven. Doordat de libelle alle kanten op kan bewegen, staat ze voor de eindeloosheid van mogelijkheden in het leven. Het vraagt je om niet in beperkingen te denken en je te realiseren dat deze beperkingen soms door jezelf opgelegd worden.

Een libelle leeft slechts 7 maanden en laat je weten dat ook jouw leven kort is. Zij is daarom een inspiratie om dankbaar te zijn voor wat je hebt, ervan te genieten en volledig aanwezig te zijn in het hier en nu. De energie van een libelle is perfect om de diepte in te gaan, te omarmen wat er is en voor het begrijpen van emoties.

De libelle heeft voor mij een persoonlijke symbolische betekenis. Zij herinnert mij aan plezier en luchtigheid zonder daarin de (emotionele) diepgang te verliezen. Daarnaast weerspiegelt een libelle mijn positiviteit, flexibiliteit en snelheid van denken. In mijn werk met honden en de natuur ben ik de motiverende coach voor de mensen die ik begeleid. Deze kern is daarom gepersonaliseerd in de libelle als logo voor mijn beide bedrijven. Het prachtige ontwerp is gemaakt door grafisch ontwerper Rene Knip.

Dit is wat Rene over het ontwerp aangeeft:

“Net als de energie van de libelle bevat de energie van Sandra positieve kracht, balans en dankbaarheid voor de simpele dingen in het leven. De symmetrische vorm en het kleurgebruik benadrukken deze energie. De blauwe ogen op de vleugels geven Sandra’s ogen weer om aan te geven dat zij mensen en honden écht ziet staan. Wie Sandra ontmoet vergeet nooit meer haar ogen. Een sprankelende helderblauwe blik waarmee ze door alles en iedereen heenkijkt en in ieders kern doordringt.”

 

Waarom kiezen voor Puur Bosbaden?

Puur Bosbaden verzorgt een unieke combinatie van natuurcoaching en Shinrin-Yoku en levert maatwerk. Hierdoor is er een grote mate van keuzevrijheid voor cliënten mogelijk.

Puur Bosbaden is Sandra Dekker waardoor je weet voor wie je kiest en met wie je altijd te maken hebt. Een persoonlijke en positieve benadering, professionaliteit, kwaliteit en snelheid van handelen zijn hierdoor gegarandeerd.

Ik werk als coach vanuit een holistisch principe. Dit houdt in dat ik werk vanuit het besef dat alles onderdeel is van een groot geheel, waarin alles met elkaar is verbonden. Ik coach op natuurlijke wijze waardoor bewustzijn en verandering op een natuurlijke manier kunnen plaatsvinden. Dit betekent dat ik volledig in het hier en nu aanwezig ben.

Ik verlang niet dat dingen anders zijn dan dat ze op dat moment zijn. Of dat jij versneld moet veranderen, omdat ik zie wat eraan mankeert. Ik beweeg met jouw tempo mee zodat alles zich echt vanuit jou ontvouwt. Ik doe dit geduldig, liefdevol en met vertrouwen. Dit neemt echter niet weg dat ik scherp waarneem en analyseer. We gaan samen de diepte in, leggen obstakels en terugkerende patronen bloot en komen tot jouw kern.

Hoelang duurt een coachingsessie?

Iedere sessie duurt een ochtend, maximaal 4 uur. Ik geloof in vertraging en echte aandacht om stappen vooruit te kunnen zetten. Daarom is mijn coaching een mix van Shinrin-Yoku en natuurcoaching. Eerst uit je hoofd komen, tot rust komen, jezelf mogen zijn, om daarna met open blik naar binnen te richten. Dit loslaten, deze veiligheid en ruimte creëren heeft tijd nodig zodat jij in staat bent om te voelen, te observeren en gewaar te worden. Zonder druk van de klok en in een eigen natuurlijk tempo. Dat is naar mijn mening de weg om antwoorden te vinden en/of de weg naar verandering.

Om maximaal de vruchten te plukken van Shinrin-Yoku en mijn coaching is het aan te raden om de hele dag te blokken in je agenda. Op deze manier gun je jezelf de tijd om alle effecten en inzichten door te laten werken en neem je de sessies en je eigen ontwikkelingsproces serieus.

Waarom zijn de coachingsessies alleen in de ochtend?

In de ochtend is het bos op zijn best. De natuur ontwaakt waarbij de energie nog het meest puur is. Daarbij is het in de ochtend rustiger in het bos waardoor je makkelijker het hier-en-nu ervaart. De starttijd is in overleg en kan verschillend zijn per seizoen en per cliënt.

Waar vinden de coachingsessies plaats?

De eerste sessie zal altijd plaatsvinden op het mooie landgoed Elswout in Overveen. Daarna bekijken we per keer waar onze volgende afspraak zal plaatsvinden. Ik stem dit af op jou en jouw proces, maar dit zal altijd in de prachtige natuur zijn van Noord- en Zuid-Kennemerland.

Gaan de coachingsessies door bij slecht weer?

Ja zeker! In mijn ogen bestaat er geen slecht weer, wel slechte kleding. Juist de weersomstandigheden die je als onprettig beschouwt, kunnen veel inzicht verlenen. Enige uitzondering is noodweer. Ik neem in deze uitzonderlijke situatie één dag van tevoren contact op om onze afspraak te verplaatsen.

 

Open chat
Ook tot jezelf komen in het bos? Neem makkelijk en snel contact met mij op door een bericht te sturen - Sandra Dekker