Om het hoofd fris te houden in de snelle wereld van nu moeten we regelmatig op de pauzeknop drukken. Bezoek met mij het bos, waar je rust en ruimte kunt pakken en je geest kunt trainen. Je beweegt naar een betere toekomst, geholpen door het ritme van de seizoenen.

Ik begeleid jouw zoektocht naar rust en overzicht. Zodat je weer stevig in je schoenen staat, weet welke keuzes je moet maken en door de bomen het bos weer ziet.

De natuur helpt je om het ritme van jouw leven te volgen. Om de dingen die in je leven gebeuren niet tegen te werken, maar de inzichten eruit te halen die je nodig hebt. Het bos kent een eigen uniek ritme en is daarmee een groot inspirator. Het leert ons dat alles zijn eigen moment heeft.

Elk seizoen is anders. Elke maand, elke week, elke dag en elk tijdstip is uniek. Door het ritme van de natuur te volgen vind je niet alleen rust en houvast, maar leer je jezelf ook steeds beter kennen.

De seizoenen en hun thema’s helpen je om meer aandacht te schenken aan waar het leven jou naartoe leidt. Je maakt maximaal gebruik van de vernieuwende mogelijkheden die het leven, in het ritmische verloop van de seizoenen, biedt.

Ritme van het bos

In dit programma neem ik je mee in het ritme van het bos. We ervaren de seizoenen en ik begeleid jou met jouw eigen unieke ervaringen. We vertragen ons tempo, zetten onze zintuigen open en ervaren hoe het is om volledig in het hier-en-nu te zijn.

Ik hanteer de seizoenen volgens indeling van mijn Shinrin-Yoku opleiding. Deze lopen iets anders dan bij de gebruikelijke seizoensindeling die in Nederland wordt gevolgd.

Bij de gebruikelijke indeling wordt uitgegaan van de stand van de zon ten opzichte van de Aarde. De lente begint op het moment dat de zon boven de evenaar staat en eindigt op het moment dat de zon boven de Noordelijke Keerkring staat. Hetzelfde principe geldt voor de overige seizoenen.

Duidelijke verandering

Bij mijn seizoensindeling ga je uit van belangrijke momenten in de natuur, momenten in het jaar waarop je een duidelijke verandering van energie kunt ervaren in het bos en daarmee in jezelf. De lente start in deze indeling op 1 februari, de zomer op 30 april, de herfst op 1 augustus en de winter op 31 oktober. Dit betekent dat het seizoensritme ongeveer 6 weken teruggaat in vergelijking met onze gebruikelijke seizoensindeling.

Op deze wijze is de langste dag, 21 juni, niet het begin van de zomer, maar het hoogtepunt van de zomer. En 21 december, de kortste dag, niet het begin maar het hoogtepunt van de winter. Energetisch bezien dus een heel logische keuze.

De nieuwe indeling kan jou helpen meer aanwezig te zijn in het natuurlijke, energetische hier-en-nu om de gerichtheid van jouw handelen te vergroten. Je leeft en werkt meer in overeenstemming met het natuurlijke ritme van de seizoenen, handelt op het juiste moment en loopt niet langer achter de feiten aan.

Begin wanneer je wil

Je kunt op ieder gewenst moment starten met dit jaarprogramma. We werken met het seizoen dat op dat moment aanwezig is en bouwen hier de rest van de seizoenen op voort. In totaal spreken we 4 keer af voor een seizoens bosbad. Een bosbad duurt een ochtend en is een combinatie van Shinrin-Yoku en natuurcoaching.

Elk bosbad sluiten we af met het drinken van een kop thee. Deze wellness thee bereid ik met ingrediënten uit het bos die aansluiten bij het seizoen. Ingrediënten die precies datgene bieden wat jij nodig hebt in dat seizoen. Zo neem je de natuur letterlijk in je op en veranker je de inzichten van die dag.

Meer informatie Volg de seizoenen

Open chat
Ook tot jezelf komen in het bos? Neem makkelijk en snel contact met mij op door een bericht te sturen - Sandra Dekker