Mijn werkgebied is het prachtige Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Dit park strekt zich uit over ongeveer 3.800 hectare. Een oase van rust tussen de bruisende Randstad en het brede Noordzeestrand. Voor mijn programma’s werk ik voornamelijk vanaf Landgoed Elswout en Koningshof.

Landgoed Elswout

Eén van de meest fraaie en waterrijke buitenplaatsen langs de binnenduinrand van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is Elswout. Dit 85 hectare grote rijksmonument kent een rijk planten- en dierenleven. In de 100 tot 200 jaar oude bomen zitten veel holenbroeders.

Daarnaast bloeien hier bijna het hele jaar stinzenplanten, waardoor met name in het vroege voorjaar grote delen van de buitenplaats veranderen in een bloemenzee. Ook zie je er statige bomenlanen met indrukwekkende zichtassen.

Elswout is aangelegd op een deels afgegraven duingebied. De Haarlemse lakenkoopman Carel Molijn stichtte het landgoed in 1634. Tijdens elke modegril onderging de tuin een gedaanteverandering. Aanvankelijk had het landgoed de Franse landschapsstijl, sinds de achttiende eeuw is het ingericht in Engelse landschapsstijl.

In deze stijl moest het park er juist zo romantisch en natuurlijk mogelijk uitzien. Dit ideaalbeeld werd geschapen door dichte bossen met open ruimten af te wisselen. De rechtlijnigheid maakte plaats voor speelse, gebogen vormen, zodat de wandelaar telkens verrassende doorkijkjes heeft op weilanden, vijvers en boomgroepen. In de nieuwe opzet werden oude bomen zoveel mogelijk meegenomen en er werden romantische paviljoentjes toegevoegd.

Het landgoed is binnen het Nationaal Park een blijvende oase van groen waar het bijzonder aantrekkelijk wandelen is.

Praktische informatie

Landgoed Koningshof

Op de grens van de jonge duinen en een strandvlakte ligt landgoed Koningshof. Het landgoed rondom het landhuis Koningshof is 200 hectare groot en is een prachtig wandelgebied. Je loopt afwisselend over stuifzandvlaktes en door groen bosgebied. Door het vele reliëf in het gebied tref je na elke heuvel of bocht steeds weer een ander uitzicht aan.

Het imposante landhuis, met parkweide en parkbos, heeft een toverachtig karakter, mede door de grote beuken en eiken. De natuur heeft hier weer ruim baan gekregen. Het gebied kent grote verschillen. In het deel met parkbos kom je rode beuken tegen en door het vallend blad ontstaat in het najaar een gunstig klimaat voor allerlei paddenstoelen. Vooral in de open duinen is nog veel van de oorspronkelijke plantengroei aanwezig.

Doordat als gevolg van kap van Corsicaanse dennen meer licht tot de bodem kon doordringen, is een natuurlijker ondergroei ontstaan. Zo werd het een gevarieerd duinbos, dat onderdak biedt aan veel verschillende vogels en andere dieren. Naast de grote grazers die in het gebied zijn uitgezet is ook de ree een regelmatige verschijning. Het Westelijke halfopen duingebied met laaggroei is ideaal voor roofvogels zoals buizerd, torenvalk, boomvalk en havik.

Praktische informatie

  • Ingang ligt aan de Duinlustweg 26, 2051 AB in Overveen. Volg de oprijlaan en je komt vanzelf uit bij de parkeerplaats.
  • Gratis parkeren en entree.
  • Wij ontmoeten elkaar bij het informatiebord bij het parkeerterrein.

Ervaar de kracht van de natuur

Mijn naam is Sandra Dekker, natuurcoach en gids Shinrin-Yoku van Puur Bosbaden. Ik gebruik de Shinrin-yoku methode op een nuchtere manier om mentaal te coachen en om hoofd en hart met elkaar te verbinden.

Voor mensen met burn-out of andere klachten. Voor managers, leidinggevenden en ondernemers biedt mijn coaching en shinrin-yoku een kans om op unieke wijze antwoorden te krijgen op zakelijke en persoonlijke vraagstukken.

 

Open chat
Ook tot jezelf komen in het bos? Neem makkelijk en snel contact met mij op door een bericht te sturen - Sandra Dekker