We leven in een prestatiegerichte maatschappij waarin anderen ons continu beoordelen en we de lat steeds hoger leggen, vooral voor onszelf. Door het vele binnen zitten raken we steeds verder verwijderd van onze natuurlijke leefomgeving. Veel mensen ervaren stress met een burn-out, angst en depressies als gevolg. 

Oplossing: Bosbaden Japan

Wat is bosbaden? Volgens Japanners is het dé manier om te ontstressen: shinrin-yoku, oftewel meditatief wandelen in het bos.

Japanners weten het al langer: de weg naar een gezonder, productiever en gelukkiger leven leidt door het bos. Shinrin-yoku betekent letterlijk ‘baden in de atmosfeer van een bos’.

Het is een meditatieve wandeling door de natuur waarbij je probeert bewust aanwezig te zijn. Je laat je telefoon thuis en dompelt je met al je zintuigen onder in de schoonheid van het bos tijdens een rustige wandeling. Door je onder te dompelen in de genezende atmosfeer van het bos activeer je het zelfhelend vermogen van je lichaam en geest. Het is mindfulness ten top.

Bosbaden inzetten

Even tot jezelf komen. Met niets en niemand iets te maken hebben. Hoe fijn is dat? Doe jij dat misschien te weinig? Ben je altijd in de weer met anderen? Met dingen buiten jezelf? Terwijl de antwoorden die je zoekt onder je eigen oppervlakte liggen. 

Het is prettig om de natuur in te trekken na een drukke periode. Het is algemeen bekend dat de natuur een rustgevende werking heeft op je lichaam en stress.

Het fijne van bosbaden is dat het heel laagdrempelig is. Je hebt er geen speciale vaardigheden of kleding voor nodig, alleen een open mind en de wil om bewust contact te maken met de natuurlijke elementen. 

Het bosbaden kent geen vastomlijnde regels, alleen dat het niet om de fysieke inspanning maar om ontspanning draait: door bewust te vertragen, zonder einddoel, en door de omgeving met al je zintuigen in je op te nemen. Ineens vallen zaken op die je eerder niet had waargenomen. Je komt ‘uit je hoofd’ en bij je innerlijke stilte.

Bosbaden helpt om problemen te relativeren en het grote plaatje te zien. Bosbaden helpt ruimte te creëren tussen jou en jouw drukke leven.

Transformatie door bosbaden

Wandel met mij door het bos en start de ontspanning. Zie hoe de bomen staan en de wolken voorbijgaan. Laat je handen op de stam van een boom rusten en voel wat dit met je doet. Doordat lichaam en geest zich ontspannen, ontstaat er op een dieper niveau ruimte voor verwondering en inzicht. 

De natuur is een spiegel voor je onderbewuste. Via de symbolen die je in het bos tegenkomt, kom je tot meer inzicht in jezelf.

Als mensen in een bos lopen, ademen ze phytonciden in. Dat zijn vluchtige stoffen die bomen uitscheiden. Deze zorgen voor een boost van het immuunsysteem, een lagere bloeddruk en hartslag en minder stresshormonen. 

Mensen die meer tijd in de natuur doorbrengen zijn in het algemeen minder vatbaar voor ziekte, neerslachtigheid en depressie. Ook blijkt dat de concentratie en het probleemoplossend vermogen toenemen.

Ervaar de kracht van de natuur

Mijn naam is Sandra Dekker, natuurcoach en gids Shinrin-Yoku van Puur Bosbaden. Ik gebruik de Shinrin-yoku methode op een nuchtere manier om mentaal te coachen en om hoofd en hart met elkaar te verbinden.

Voor mensen met burn-out of andere klachten. Voor managers, leidinggevenden en ondernemers biedt mijn coaching en shinrin-yoku een kans om op unieke wijze antwoorden te krijgen op zakelijke en persoonlijke vraagstukken.

 

 

Categorieën: BosbadenCoaching

Open chat
Ook tot jezelf komen in het bos? Neem makkelijk en snel contact met mij op door een bericht te sturen - Sandra Dekker