Hoe kun je als ondernemer met stress omgaan? Coach Sandra Dekker zet Shinrin-yoku in.

Het Japanse Shinrin-yoku blijkt het perfecte middel tegen stress.

Als we in harmonie met de natuur leven, zowel in de natuurlijke omgeving buiten ons, maar ook met onze innerlijke natuur, dan lacht het leven ons toe. We ervaren overvloed, vreugde en geluk. We zijn in vertrouwen en van binnen voelt het vredig.

Het is een zijnstoestand die we wellicht kennen, maar die zelden lang en standvastig bij ons blijft. Meestal gaat het in ons leven nogal heen en weer. Periodes van geluk en weldaad, worden afgewisseld met periodes van stress, zorg en zelfs depressie.

We weten intuïtief dat in het bos verblijven je goed doet. Geen ziel die zal beweren dat je je op een parkeerplaats net zo prettig voelt als in een bos. Rust, majestueuze bomen, fraaie planten, gezang van vogels en andere geluiden van bosbewoners. 

De laatste jaren is er flink wat onderzoek verricht naar de effecten van de natuur. Dat mensen opfleuren van bomen blijkt onomstotelijk vast te stellen.

Met stress leren omgaan

Als je een tijdje in een bos bent gaan je bloeddruk en hartslag omlaag en vooral: je stress vermindert. Gevoelens van angst, depressie en boosheid nemen af, je energie neemt toe. Nadat je in de natuur bent geweest, slaap je ook nog eens beter. En het effect houdt aardig lang aan. 

Bij een wetenschappelijk experiment bleek dat mensen die één dag in het bos waren geweest, zeven dagen later nog steeds minder van het stresshormoon cortisol in hun bloed hadden dan ervoor. Zo kun je beter met stress omgaan

Het is niet toevallig dat in Japan de interesse voor bosbaden is ontstaan. In Japan werkt men extreem veel. Stress is een groot probleem en de overheid zoekt naar manieren om die te reduceren. Shinrin-yoku kan helpen omgaan met stress op het werk.

Druk hebben we het bijna allemaal en als we dan vrij zijn, zitten we vaak naar een beeldscherm te koekeloeren. Het vele gestaar naar telefoons en laptops kan ook leiden tot stress, slapeloosheid en concentratieproblemen. 

Makkelijk is het echter niet om jezelf weg te rukken van je apparaten. Maar in het bos is geen wifi en vergeet je al snel om je telefoon te checken. Als je aan Shinrin-yoku doet, zal dat beetje bij beetje helpen om je los te maken van je beeldschermen.

Omgaan met stress in het bos

Ik neem je mee het bos in om al je zintuigen te gebruiken: te luisteren naar de geluiden, te kijken naar alles wat beweegt, de geuren in je op te nemen, te voelen en zelfs te proeven. 

Door te focussen op wuivende boomtakken en zingende merels, verdwijnt stress en kun je ontspannen. Onder mijn veilige begeleiding kun je sterker bewust worden van de natuur en het effect ervan op jezelf. Hierdoor kan je je ratio meer loslaten en ontstaat ruimte voor je gevoel. Zo kun je leren omgaan met stress en burnout

Zet samen met mij Shinrin Yoku in. Door veel in het bos te zijn kom je thuis en dicht bij jezelf. Het bos fungeert als therapeut en biedt vele inzichten. Inzichten die je daarna met mij als natuurcoach kunt verkennen om stappen vooruit te zetten.

Ervaar de kracht van de natuur

Mijn naam is Sandra Dekker, natuurcoach en gids Shinrin-Yoku van Puur Bosbaden. Ik gebruik de Shinrin-yoku methode op een nuchtere manier om mentaal te coachen en om hoofd en hart met elkaar te verbinden.

Voor mensen met burn-out of andere klachten. Voor managers, leidinggevenden en ondernemers biedt mijn coaching en shinrin-yoku een kans om op unieke wijze antwoorden te krijgen op zakelijke en persoonlijke vraagstukken.

 

 

Categorieën: Coaching

Open chat
Ook tot jezelf komen in het bos? Neem makkelijk en snel contact met mij op door een bericht te sturen - Sandra Dekker